Teknopark İstanbul’da geri sayım başladı

Bilim ve ticaretin buluştuğu bir merkez: Teknopark İstanbul...

2 milyon 500 bin metre karelik alanda kurulması planlanan Teknopark İstanbul için geri sayım başladı. Anadolu yakasında yapımı devam eden Türkiye’nin en büyük teknoparkında yüzlerce firma, üniversiteler ve AR-GE kuruluşları yer alacak.

Teknopark İstanbul projesi için 14 yıl içerisinde 2 milyar dolarlık yatırım yapılması düşünülüyor. Proje kapsamında 1000’e yakın firmanın 30 bin nitelikli personeliyle, en az 7 milyar dolar cirosu olan bir dinamizmi ortaya çıkarması hedeflenmektedir. Projeyle birlikte, Anadolu yakasının en büyük teknoparkı hayata geçirilecek ve bu merkez AR-GE, akademi ve iş dünyasının buluştuğu bir merkez olacaktır.

“Üniversitemiz Teknopark İstanbul’da”

Üniversite ve iş dünyasının bir araya geleceği Teknopark İstanbul projesinde üniversitemiz, araştırma merkezlerinin kurulmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Deneyimli akademik kadrosu ile Üniversitemiz, Avrupa’nın sayılı teknoparklarından biri olması hedeflenen Teknopark İstanbul’un kurucu ortakları arasında bulunuyor. Üniversitemizin, Teknopark İstanbul’da kurucu ortak olarak yer alması gerçek anlamda üniversite - sanayi işbirliği zemininin oluşturulmasına da imkân sağlayacaktır.

‘Önemli bir yatırım’

Mütevelli Heyeti Başkanımız Erhan Erken, Üniversitemizin proje ortağı olmasının, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin gelecekteki yatırımları konusunda önemli ipuçları verdiğini ifade etti. Erken, “İTO ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın ortaklaşa kurmakta oldukları ve Üniversitemizin stratejik ortak olarak içinde yer aldığı Teknopark çalışmasını da çok önemsiyoruz. Üniversite sanayi ilişkisinin somut bir örneği olan Teknopark’ın, öğretim görevlilerimiz, öğrencilerimiz ve iş dünyamız için ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz” sözlerini dile getirdi.

Akademik bakış

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, projede İstanbul Ticaret Odası (İTO) yanında akademik ortak olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin de yer aldığına dikkat çekerek, “İTO, özel sektörün ilgisinin çekilmesinde lokomotif olurken; Üniversitemiz araştırma merkezlerinin kurulmasında rol oynayacak. Üniversitemizin bu proje içinde yer almasıyla, teknoloji odaklı tüm projelerin geliştirilmesi ve paylaşılmasına imkân sunulmuş olacak. Temmuz 2012’de İTO ile imzaladığımız işbirliği protokolünün birinci maddesinde, ‘Teknopark İstanbul’da üniversitenin bilgi birikimi ve tecrübesinin değerlendirildiği, iş dünyasının ihtiyaçlarının karşılandığı işlem ve faaliyetlerin yapılmasını sağlayacak arazi tahsisi için gerekli desteğin verilmesi’ hususu yer almaktadır. Konuyla ilgili ilk somut adımların meyvesi kısa süre içinde alınmaya başlanacaktır” açıklamasını yaptı.

Teknopark’ın üniversitenin yol haritasında çok önemli bir enstrüman olduğunu vurgulayan Ekren, “Öğretim üyelerimizin bilgi birikimi ve tecrübesini piyasa ile örtüştürecek bir ara yüz gerekiyor. Bu ara yüzü üniversitenin iktisadi işletmesi olarak görmekteyiz. Bu işletmeyi, Teknopark İstanbul’da akademisyenlerin ürettiği projeleri, Teknopark’ta hizmete sokacağımız alt yapı ile teorik araştırmaları piyasaya yönelik hale getirecek bir mekanizma olarak görüyoruz. Akademik kadromuzun, dışarıdan gelecek araştırmacıların çalışma yapmalarını, proje geliştirmesini sağlayacağız” müjdesini verdi.

Teknopark İstanbul nerede?

TEM Otoyolu’nun Pendik girişine 2 km mesafede, Sabiha Gökçen Havaalanı’na bitişik, tren yoluna, Pendik Limanı’na ve D-100 Karayolu’na 7 km uzaklıktadır.

Teknopark İstanbul’a kimler ortak?

• Savunma Sanayi Müsteşarlığı: %45
  • İstanbul Ticaret Odası: %40