Erhan Erken Londra Kitap Fuarındaydı

Dünyanın önde gelen kitap fuarlarından Londra Kitap Fuarı’nın odak ülkesi bu yıl Türkiye oldu.

Kitap Fuarı’na katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken, “Fuarlar Türk yayıncılığının gelişmesi açısında büyük bir önem taşıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bu yıl basım ve yayıncılık olarak bir bölüm açıyoruz dolayısıyla sektörü hem eğitim hem de temsilci olarak takip ediyoruz” dedi.

15-17 Nisan 2013
tarihlerinde İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Londra Kitap Fuarı’nda bu yılki odak ülke olan Türkiye rüzgarı esmeye devam ediyor. Moderatör Richard Mollet yönetiminde gerçekleşen “Türkiye’de Ne Satar, Ticari Trendler ve Gelecek Öngörüleri” adlı konferansta kitap okurlarıyla bir araya gelen üniversitemizin Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken, Londra Kitap Fuarı’nı İhlas Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Fuarların Türk yayıncılığı açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Erken, “Fuarlar Türk yayıncılığının gelişmesi açısından bence çok önemli bir işlev görüyor. Özellikle Frankfurt Kitap Fuarı’yla başlayan Türkiye’nin odak ülke olma politikası güzel bir şekilde devam ediyor. Şu anda da Londra’da Türkiye odak ülke konumunda. Odak ülke dediğiniz zaman bir nevi siz artık assolisti gibi oluyorsunuz. Ve bütün ülkelerin bir şekilde ilgisi sizin üzerinize geliyor. Bu Londra Kitap Fuarı’nın önemli özelliği telif satışlarının çok yoğun olduğu bir fuar. Bizim yayıncılarımızın telif satışlarının yoğun olduğu bir fuarda aktif olarak katılmaları bence onların gelişmeleri açısından ve ilerde daha iyi uluslararası yayıncılar olmaları açısından çok faydalı olacak” dedi.

Üniversite olarak sektörün içerisinde bir temsilci olarak yer aldıklarını ifade eden Erken bu sene İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Basım ve Yayıncılık ile alakalı yeni bir bölüm açacaklarını da ifade ederek, “Buraya yayıncılarımız Kültür Bakanlığı'nın, İstanbul Ticaret Odası’nın ve yayıncıların derneklerinin destekleriyle geldiler. Bence bu güç birliği de yayıncılarımızın zaman içerisinde uluslararası seviyede kitaplarını tercüme edilip yayınlanmasına çok ciddi etki yapacak. Ben de İstanbul Ticaret Odası’nın yayıncıları temsil eden komitenin başkanıyım, meclis üyesiyim. Hem de İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti üyesiyim. Biz Ticaret Üniversitemize bu sene yeni bir bölüm açıyoruz. Basım ve yayıncılıkla alakalı. Dolayısıyla sektörün bir noktada eğitim olarak içindeyiz. Hem de bir temsil olarak içindeyiz. O noktadan buradayım” dedi.

İstanbul’un
2010
yılında Kültür Başkenti olduktan sonra sektörün daha fazla farkına varıldığına da değinen Erken, “
2010
yılında İstanbul Kültür Başkenti olduktan sonra bunun farkına biraz daha varıldı. Yurtdışında daha evvel gelişmiş olan bir kültür ekonomileri kavramı var. Bunun bir adı da kreatif ekonomiler diye geçiyor. Bütün telifle ilgili alanların bir çerçevede değerlendirilmesi. Yani sinemanın, tiyatronun, filmlerin, yayıncılığın, sanat eserlerini kültür ekonomisi çerçevesinde değerlendirdiği bir konsept gelişiyor. Birleşmiş Milletler içerisinde bunu destekleyen bir birim var. Bu networkü sağlıyor. Türkiye’de de bu son 2-3 senedir ciddi şekilde gelişiyor. Biz de üniversitemizde bununla ilgili bir merkez açtık. Bu merkezde İzmir’de de bununla ilgili bir üniversitede çalışma var. Akademik olarak da bu gelişmeye başladı. Bence bütün kültür konularının aynı zamanda ekonomik bir konu olabileceğini de zihinlere bir şekilde işleyen bir konsept bu. Tabi burada bir tehlikesi şu var. Kültürün tamamen bir meta haline gelmesi tehlikesini de doğurabilir bu. Bıçak sırtı gibi bir şey bu. Yani yayıncılık daha evvel çok sanki para kazanılmayan, daha vakıf işi gibi görünen bir işti. Ama yayıncılık bir ticaret. Burada insanlar para kazanması lazım, kitaplarını satması lazım. İhracat yapması gerekir ki iş büyüsün gelişsin. Bunu bir ekonomik değer olarak düşünmeleri lazım. Bununla birlikte diğer alanları da böyle, kültür alanlarını da. Dediğim gibi büyük bir parantez oluşturuyor bu. Hepsini o kültür ekonomisi kavramı içerisinde değerlendiriyor. Buna destekler oldu. Mesela Kalkınma Ajansı İstanbul’da bununla ilgili destekler oluşturdu. Bence önümüzdeki yıllarda bunu daha fazla duyacağız. Ve birçok alanda olduğu gibi yayıncılara da faydası olacak” dedi.

“Odak Ülke Türkiye” programı Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi, Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, İstanbul Ticaret Odası, Yunus Emre Enstitüsü'nün yanı sıra Londra Kitap Fuarı, British Council ve İngiliz Yayıncılar Birliği'nin destekleri ile hazırlandı.

Dünyanın önde gelen fuarlarından Londra Kitap Fuarı, her yıl yaklaşık 2 bin 600 firmanın katılımıyla 770 bin üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyor. Fuar telif hakları ve yayıncılık sektöründe yer alan son trendlere yer verirken ziyaretçilerin yazarlarla buluşması için de imkân sağlıyor.
  • Mütevelli Heyeti Başkanımız Erhan Erken'in İhlas Haber Ajansı'nda yayınlanan açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz.