EN
AR
Üniversitemiz
Tarihçe - Kuruluş
Yönetim
İdari Yapı
Mevzuat ve Protokoller
Kişisel Verilerin Korunması
Öğrenci
Hazırlık Okulu
ERASMUS Koordinatörlüğü
Ön Lisans
Uluslararası Ofis
Lisans
Yüksek Lisans
Doktora
Öğrenci El Kitabı
Kariyer Planlama Merkezi
Formlar
Üniversite Ortak Dersleri Koordinatörlüğü
Öğrenci Toplulukları
Sıkça Sorulan Sorular
Öğrenci Konseyi
Aday Öğrenci
Lisans
Lisansüstü
Lisans Öğrenim Ücretleri
Lisansüstü Öğrenim Ücretleri
Sanal Tur-VR
Yatay Geçiş & DGS
Akademik
Fakülteler
Meslek Yüksek Okulu
Enstitüler
İngilizce Hazırlık Okulu
Akademik Kadro
Akademik Takvim
YAPKO
Etik Kurul
Kalite Komisyonu
İstanbul Ticaret Üniversitesi Kitapları
Bologna Eşgüdüm Komisyonu
İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergileri
Bölüm Web Siteleri
Merkezler
Uygulama ve Araştırma Merkezleri
Haberler
Üniversitemizden Haberler
Etkinlikler
Kampüs
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
Kampüs Hayatı
Engelli Öğrenci Birimi
Bıstlab
Sosyal Tesisler
Öğrenci Ödülleri
Öğrencilerimizden Kareler
TİDER
Bilişim Hizmetleri
Personel E-Posta
Öğrenci E-Posta
TÜBİS
BİM Destek
Öğrenci Bilgi Sistemi
Elektronik Kaynak Kullanımı Kuralları
Kablosuz Ağa Bağlanma
İletişim
İletişim
Haberler
2020 Başarı Dolu Bir Yıl Oldu
Lisansüstü Öğrencimizden Büyük Başarı
Akademisyenimizden Yeni Kitap: İhracat Performansı
Türkiye'nin ilk İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsünden 'araştırma odaklı proje' hedefi
Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümümüz Rusya ETNOMODA da
Dr. Öğr. Üyesi Güldenur Çetin’den Yeni Kitap
Akademisyenimizden Yeni Kitap
Akademisyenimiz “Osmanlı’nın Ticaret Seferleri”ni Yazdı
Uluslararası İktisat Düşüncesi Sempozyumu
Tüm Haberler
Akademisyenimiz “Osmanlı’nın Ticaret Seferleri”ni Yazdı
Haber Tarihi:
27.11.2020
İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şefik Memiş, Osmanlı’nın katıldığı uluslararası fuarlar ile organize ettiği ulusal fuarları konu alan bir kitap yazdı.
“Osmanlı Ticaret Seferleri - Uluslararası Fuarlarda Osmanlılar 1851-1914” adlı eserde, dünyada düzenlenen ilk “evrensel fuar/expo” olan Londra Dünya Fuarı’ndan I. Dünya Savaşı’nın çıktığı 1914 yılında düzenlenen Panama Pasifik Dünya Fuarı’na kadar Osmanlı’nın katıldığı uluslararası fuarlar ile organize ettiği ulusal fuarlar anlatılıyor.
Yazarın 2008 yılından itibaren Osmanlı’nın ulusal ve uluslararası fuarları hakkında sürdürdüğü çalışmaların sonuçlarının toplandığı kitap, Türklerin modern fuarcılık tecrübesinin iki asra yakınlaşan hikayesini bir bütünlük içinde sunuyor. Osmanlı kalkınma ve sanayileşmesine etkisinin irdelenmeye çalışıldığı kitapta, bir “sanayileşme stratejisi olarak fuarların” önemi vurgulanıyor.
1851 Londra Sergisi’nden itibaren tüm önemli uluslararası fuarların bir kısmına Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinin yeniden inşa ederek katılım sağlandığını, tüm Osmanlı coğrafyasında üretilen on binlerce çeşit ürünün sergilendiği, fuarın yapıldığı ülkenin dilinde yüzlerce sayfalık kataloglar ve bazı fuarlarda çok dilli gazeteler yayınlandığını gözler önüne seriyor.
Kitap, 19. yüzyılda Osmanlı’nın fuarcılıkta yaptıklarının 21. yüzyıldaki fuarlarla yarışabilecek boyutta olduğunu gösteriyor. 15 bin metrekarelik fuar alanları, yüzlerce sayfalık kataloglar ve fuar alanında hem okyanuslar aşarak hem de Osmanlı hurufat tekneleri götürüp, serginin sürdüğü sürece yayınlanan gazeteler…
Yazara göre “Osmanlı Ticaret Seferleri” kapsamlı içeriğiyle uluslararası pazarlara açılmayı hedefleyen, büyük düşünen ve kendini, kendi ördüğü duvarlarla sınırlamayan Türk iş dünyasına ilham verecek bir nitelik taşıyor. Osmanlı’nın askerî seferlerle yetinmediğini, ticaret seferleri de yaptığını, hatta o günün şartlarına göre oldukça başarılı olup zafer kazandığını da gösteriyor. Bazen bu ticaret seferlerinin başında Osmanlı Sultanlarını bulunuyor… İşte 1867 Paris Sergisi için Fransa’ya, oradan İngiltere’ye ve diğer Avrupa ülkelerine giden Sultan Abdülaziz, bu ticaret seferlerine kumandanlık edenlerden biri…
Kitapta şaşırtıcı konular da yer alıyor: Modern anlamda ilk Türk fuarı olan 1863 Sergi-i Umumi-i Osmani ve özgün bir mimarinin yansıması olan sergi salonu… Bandırmalı bir Türk müteşebbisinin ürettiği özgün Yeniçeri giysilerini 1893 Şikago Sergisi’ne götürme mücadelesi… Amerikan kıtasında düzenlenen dünya fuarlarındaki görkemli Osmanlı pavyonları ve Avrupa’ya karşı yeni müttefik arayışları… 1872’de Viyana Sergisi sebebiyle ilk Türk moda tasarımlarının arz-ı endam etmesi… Türkiye’de fuarcılığın yerleşmesi için Dersaadet Ticaret Odası’nın gayretleri ve Türk müteşebbislerin ilk uluslararası fuar katılımlarını organize etmesi…