DENEYİMDEN GELECEĞE: AKADEMİK BAŞARI VE HAYAT BECERİLERİ (PROF. DR. KORKUT TUNA)

Haber Tarihi: 08.11.2018
25 Ekim 2018 tarihinde yapılan “Akademik Başarı ve Hayat Becerileri” dersine, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Korkut Tuna katıldı.

Üniversitemizde bu yıl eğitime başlayan gençlere önce üniversite yapılanması ve işleyişi hakkında bilgi veren Tuna, kırk yılı aşkın bir süredir içinde bulunduğu eğitim camiasında edindiği bilgi ve deneyimleri dinleyenleriyle paylaştı. Tuna, yaşamından örneklerle desteklediği konuşmasında öğrencilere şu önerilerde bulundu: “Bilgiyi biriktirme sistemi kurmalısınız. Bunun için en etkili yol not almaktır. Sadece dinlemek yeterli değildir. Yazarak not tutmak; göz, zihin, el, kulak mekanizmalarını kullanmak, demektir. Bugün hiçbir zamanda olmadığı kadar donanımlısınız, hıza ve teknolojiye sahipsiniz ama maalesef bu size bilgi biriktirmede yardımcı olmuyor. Bir kitap önerdiğimizde hemen cep telefonuyla kapağın fotoğrafını çekiyorsunuz ve o fotoğraf telefonda hapsediliyor, zihne girmiyor. Bir süre sonra size kitabın adı sorulduğunda dakikalarca telefonda o fotoğrafı arıyorsunuz. Sonuçta alanınızla ilgili bir kitap ismi bile zihne yerleşmiyor. Zihninizde kaydetmediğiniz bilgi, size kazandırmaz. Artık belli bir mesleğe yöneldiniz. Not tutmayı, bilgiyi kaydetmeyi, muhafaza etmeyi ve onu tekrar kullanmayı bilmelisiniz. Bunun için kendinize ait bir yolunuz, yönteminiz olmalı.”

Dersin ikinci bölümünde öğrencilerimizden gelen sorular çerçevesinde hocamız, “Sadece üniversitedeki bilgilerle yetinmeyin. Evden üniversiteye, üniversiteden eve giden bir öğrenci olmayın; kulüplere, sosyal sorumluluk projelerine katılın. Dünyada ve ülkemizde olup biteni takip edin, mümkün olduğu kadar çok okuyun” mesajlarını vererek dersini noktaladı.

Üniversite Ortak Dersleri Koordinatörlüğü