Henüz 19 yaşında, paylaşılamıyor

Haber Tarihi: 12.03.2015
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Emre Kurt, basketbolda başarı merdivenlerini hızla tırmanıyor. Okul takımıyla başarıdan başarıya koşan Emre, çifte vatandaşlık nedeniyle Bulgaristan Milli Takımı’nda da forma giyiyor. Emre’ye Türkiye, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’nden teklifler yağıyor.

Bulgaristan’da soydaşlarımızın yaşadığı zulümden 1989 yılında Türkiye’ye kaçan, rejim değişince Bulgaristan vatandaşlığını yeniden kazanan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi Emre Kurt. Ailesi, doğum için kendilerinin de doğup büyüdüğü şehri tercih edince Emre; dünyaya gözlerini Silistre’de açtı.

Bulgaristan’ın Osmanlı döneminden kalma kalesi ile de ünlü Tuna Nehri kıyısındaki bu şirin şehrinde, 11 Ocak 1996 günü doğan Emre Kurt, şimdi 19 yaşında ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Hukuk okuyor. Yaptığı spor nedeniyle, genç yaşına rağmen Avrupa’da adından söz ettiriyor ve önemli kulüpleri peşinden koşturuyor.

2 metreye yaklaşan boyuyla Emre, basketbol sahalarının vazgeçilmez oyuncularından biri. Emre’nin basketbol hikâyesi ilkokul 4. sınıfta başladı. Onu keşfeden Galatasaray’da da antrenörlük yapan Hasan Serbest.  İstanbul Üniversitesi küçükler takımında başladığı basketbol oynamayı, Galatasaray küçükler, yıldızlar ve genç takımlarında sürdürdü.

Galatasaray yıldızlar takımında oynarken, hayatını değiştirecek gelişme de yaşanmış oldu. Bulgaristan milli takım antrenörleri, maçlarını gizlice izlediler ve 2012 yılında da yıldızlar milli takımı için kampa davet ettiler. Emre, Bulgaristan Milli Takım formasını aynı yıl Romanya’da yapılan Avrupa Yıldızlar Şampiyonası’nda sırtına geçirdi. O turnuvada çok başarılı olunca milli takımın vazgeçilmezi haline geldi. Yaşı genç olmasına rağmen, bu yıl Nisan ayında yapılacak Bulgaristan A Milli Takım kampına davet edildi.

Bulgaristan milli takımlarında oynarken, Türkiye’de de basketbol kariyerini sürdürdü. İlk antrenörü Darüşşafaka’ya geçince, vefa borcunu ödemek için o da formasını değiştirdi.

Transfer teklifleri yağıyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi erkek basketbol takımıyla iki farklı ligde mücadele eden Emre Kurt’un peşinde pek çok kulüp var. İsim vermiyor ama biri Türkiye’den. O kulüple görüşmeleri sürüyor ne var ki Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’nden de teklifler var.

“Aslında aklım Avrupa’da saygın bir oyuncu olmak” diyor Emre ve ekliyor: “Sanırım yurt dışını tercih edeceğim. Daha önce ABD’ye, Chicago’dan bir okulun teklifi üzerine gitmiştim ne var ki, uyum sağlayamamıştım. Ama Avrupa’da bir takımda oynamak benim hedefimdi o nedenle Avrupa’dan bir takımın teklifini kabul etmeye daha yakınım.”

Okul birinci öncelik

Teklifleri düşünürken, çok sevdiğini söylediği okulunu bitirmeyi birinci öncelik olarak görüyor Emre. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirip, iyi bir spor hukukçusu olmayı planlıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni tercih etmesinde en önemli etkenin eğitim kalitesi olduğunu belirtiyor:

“Ben spora kendimi adadım, spor hukuku alanında kendimi geliştirmek istedim. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin öğretim kadrosu o kadar güçlü ki, başka bir üniversiteyi düşünmedim bile. Okulumun İstanbul Ticaret Odası’nın bir kuruluşu olmasının verdiği bir güven duygusu da var. Öğrenciler biliyor ki, mezun olunca iş bulmak zor olmayacak. Okulda İTO’nun desteğini çok bariz hissediyoruz.