4 Kardeşin Dördü de Üniversitemizi Seçti

Haber Tarihi: 15.09.2014
Böylesi Türkiye’de olur; ama bu defa herşey güzel bir gelecek için atılan adımların ilginç bir örneği olarak karşımıza çıktı.

Önce Ayşenur Koç, Mekatronik Mühendisliği Bölümü’ne girdi. Sonra iki yaş küçük Elif Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü seçti. Yusuf ise başka bir vakıf üniversitesini bırakarak kardeşlerinin tercih ettiği üniversitemizde halkla ilişkiler bölümünü tercih etti. Bu yıl ise ailenin en küçüğü Faruk sınava girdi ve tercihini yine ablaları ve abisinin okuduğu üniversitemizden yana kullandı ve  psikoloji bölümünü kazandı. Dört kardeşin annesi Nuray Hanım da dışarıdan okuduğu İlahiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra yüksek lisansını çocuklarının mezun olacağı Ticaret Üniversitesi’nde yapmak istiyor.

Emekli Kaptan Mustafa Koç’un 4 çocuğu da eğitim için aynı üniversiteyi seçmesinin öyküsü kardeşlerden Ayşenur’un üniversitenin Mekatronik Bölümü’ne girmesiyle başladı. Ardından üç kardeş de farklı lisans eğitimleriyle ablalarını izledi. Ayşenur ve Elif teknik bölümleri seçerken, Yusuf ve Faruk ise daha sosyal konularda kariyer hedefliyor. Anneleri Nuray Koç, “Çocuklarım İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde artı değerler kazandılar. Ahlakları hiç değişmedi. Ben de yüksek lisansımı burada yapmaya karar verdim. İnanç, kimlik, siyasi görüş ayırt edilmeksizin eğitim almanın ayrıcalığını yaşıyor çocuklarım… Özgür okuyorlar” diye konuştu.

Kardeşler, yüksek öğretimdeki kardeşlere sunulan kardeş indirimi teşvikinden yararlanıyorlar. Kardeşlerin hikayesini üniversitenin Sütlüce yerleşkesindeki amfide dinledik.

Kardeş bursu alıyorlar

Aynı üniversiteyi neden ve nasıl seçtiniz?

Ayşenur Koç: “1993 doğumluyum. Mekatronik Mühendisliği bölümünde okuyorum. Bu bölümü annemin akademisyen arkadaşı Doç. Dr. İsmail İpek tavsiye etti. Mekatronik bölümünün özelliklerini anlattı.”

Elif siz nasıl seçtiniz bu üniversiteyi? Kardeşiniz mi yönlendirdi sizi?

Elif Koç: “Ben de Ayşenur’dan iki yaş küçüğüm. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde okuyorum. Biz lisede de beraberdik. Kardeşler hep beraber okuduk, üniversitede de beraber okumak istiyorduk. Ağabeyim Yusuf İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne başka bir üniversiteden geçti. Ondan sonra ablam Ayşenur Mekatronik Mühendisliği’ni seçti. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden hem ağabeyim hem ablam hem de ailem çok memnundu.”

“Başka üniversiteden geçtim”

Aynı soruyu Yusuf Koç’a da sorduk.

Yusuf Koç: “Daha önce okuduğum üniversite yine bir vakıf üniversitesi idi. Ortamından ve eğitiminden memnun kalmamıştım. Kardeşlerimin aynı üniversitede olması kadar halkla ilişkiler alanında sunulan eğitim imkânları beni bu üniversiteye çekti. Şimdi bölümümü bitirmek üzereyim. Ayşenur ve Elif’in burada bulunmasında da eğitim kadar akademisyenlerin de güler yüzlülüğünün büyük rolü var. Onlarla bir aile gibiyiz. Rektörümüz Prof. Dr. Nazım Ekren, ne zaman makamına gitsek ilgisini esirgemiyor. Şimdi aynı sıcak ortama kardeşim Faruk’ta giriyor, kaydını yaptırdı. O da Psikoloji Bölümü’nü tercih etmişti.”

Üniversite ortamından memnun olup olmadıklarını Ayşenur’a da sorduk…

Ayşenur: “Kimliğiniz, inancınız, siyasi görüşünüz sizi sınıflandırmıyor. Önemli olan öğrenci kimliğiniz ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni seçmiş olmamız. Tabii ki hocalarımız, öğrenci kulüplerimiz büyük artı değerlerimiz arasında. Bu arada İstanbul Ticaret Odası’nın önemli destekleri var.”

Baba da mutlu

Baba Mustafa Koç, çocuklarının başarısında tercihlerinin büyük etki yaptığını söyleyerek, “Üniversitenin başarılı öğrencilere yurt dışına çıkma imkânı sunması beni cezbetti. Çocuklarımın istikbali için elimden geleni yapıyorum. Mesela kızım Ayşenur’a üniversiteden böyle bir teklif geldi ama pasaportunu yetiştiremedik. İnşallah başka bir organizasyonda yer alır” dedi.