TİCARET’ten Türkiye’de bir ilk daha: BISTLAB

Haber Tarihi: 09.04.2018
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Borsa İstanbul, finans eğitimine çağ atlatacak önemli bir iş birliği gerçekleştirdi. Bu işbirliğinin sonucu Türkiye’de bir ilk olan Borsa Uygulama ve Finans Simülasyon Laboratuvarı (BISTLAB), Sütlüce Yerleşkesinde törenle açıldı.

BISTLAB’ın açılışını İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, Mütevelli Heyet Başkan Vekili İTO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Erkesim, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ birlikte gerçekleştirdiler. Açılışa İTO Yönetim Kurulu üyeleri, meclis üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

UYGULAMALI EĞİTİME VURGU

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, açılışta yaptığı konuşmada üniversitede uygulamalı eğitim yapıldığına dikkat çekerek, ‘’Öğrencilerimiz teorik derslerin yanında uygulama derslerini de alıyor. Üniversitemizde pek çok uygulama laboratuvarı ve atölyeler var. Bu laboratuvar da onlardan biri. Öğrencilerimiz akademisyenlerimizden aldıkları teorik derslerin Borsa ve Sermaye Piyasaları ile ilgili kısmını burada öğrenecekler. Hem teoriyi hem de pratiği birlikte gerçekleştiriyoruz’’ diye konuştu.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise BISTLAB gibi girişimlerin önemli birer model olduğuna dikkat çekti, ‘’Bu yaklaşımlar, eğitim öğretim hayatında yenilikçi modellerin gelişiminde önemli katkı sağlayacak’’ dedi.

MEZUNLARA İŞ GARANTİSİ

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Vekili Hasan Erkesim, üniversitenin reel sektör tarafından kurulduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda Borsa İstanbul iş birliğinde açılan BISTLAB'in önemli bir proje olduğunu vurguladı. Üniversitenin mezunlarına iş garantisi vermek için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Erkesim, "İnşallah yakında yeni mütevelli heyet başkanımız bunu anons eder, buradan müjdesini vermiş olayım. Bu laboratuvar da bunun bir başlangıcı oldu. Burada eğitim görecek olan öğrencilerimiz belki de borsada ya da borsada işlem gören şirketlerde, aracı kurumlarda direkt olarak işe başlamış olacaklar’’ dedi.

BORSADAKİ TÜM AKTİVİTELER YAPILABİLECEK

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise konuşmasında gerçek zamanlı finansal eğitim laboratuvarı ve 'küçük bir borsa seans salonu' diye tabir ettiği BISTLAB'da, borsada yapılan aktivitelerin tamamının gerçekleştirilebileceğini söyledi. BISTLAB'in sermaye piyasalarının ve finansal okuryazarlığın gelişmesi için önemli olduğunu belirten Karadağ, şöyle konuştu.

"Ekonomimizin ve sermaye piyasalarımızın derinleşmesi, gelişmesi için temel sıkıntılarımızdan biri; biz hep teori ve uygulama arasında çok yakın ve derin bir işbirliği özlemi duyuyoruz. İstanbul Ticaret Üniversitesi aslında kuruluşu ile beraber, konsepti itibarıyla reel sektörün bir üniversitesi. Reel sektör doğrudan teorinin içinde yer aldı, destek oldu, bu anlamıyla ticaret odamızı tebrik etmek lazım. Borsa İstanbul olarak finansal okuryazarlığı geliştirme anlamında çok ciddi şeyler yapmamız lazım. BISTLAB'deki derslerde Borsa İstanbul yöneticileri olarak sürekli destek olmaya devam edeceğiz, aktif destek vereceğiz."

Karadağ, buradaki tecrübeyi yaşayan öğrencilerin finansal manipülasyonlara, dolandırıcılık hadiselerine karşı çok daha bilinçli olacaklarının altını çizerek, eğitimin ilk aşamasında çoğu şey sanal olsa da veriler ve uygulamaların canlı ve gerçek, son aşamalarda ise doğrudan sermaye piyasası araçlarının da gerçek olacağının bilgisini verdi.

FİNANS TEKNOPARK KURULUYOR

İstanbul Ticaret Üniversitesi BISTLAB açılışında finans sektörünü yakından ilgilendiren önemli bir açıklama da yapıldı: Finans Teknopark.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren konuşması sırasında Borsa İstanbul ile işbirliğinin daha etkin, verimli, daha geniş bir platformunun hayata geçmek üzere olduğunu belirterek, ‘’Borsa İstanbul, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve bizim ortak olduğu Türkiye'deki ilk Finans Teknoparkını da çok kısa süre içinde birlikte kurmuş olacağız’’ dedi.

Yakın zamanda laboratuvardaki çalışmaların olumlu sonuçlarının alınacağına dikkati çeken Karadağ, "İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ile beraber yakın gelecekte Finans Teknoparkı kuracağız, imzaları attık." dedi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise Finans Teknoparkının önemli bir girişim olduğuna vurgu yaptı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da, "İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Boğaziçi Üniversitesi ile beraber yakın gelecekte Finans Teknoparkı kuracağız, imzaları attık" diye konuştu.

BISTLAB’TA NELER YAPILACAK

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Borsa İstanbul’un işbirliğinde açılan Borsa Uygulama ve Finans Simülasyon Laboratuvarı (BISTLAB), Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bir seans salonu simülasyon laboratuvarı olan BISTLAB’ta lisans, yüksek lisans, doktora veya sürekli eğitim merkezleri öğrencilerine yönelik eğitimler gerçekleştirilecek. Proje finansal okur-yazarlığın yaygınlaştırılmasına katkıda bulunacak.

Sermaye piyasalarına yönelik çeşitli eğitimlerin verileceği, uygulamaların ve araştırmaların yapılacağı BISTLAB, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Bankacılık ve Finans Bölümü lisans öğrencilerine, Türkiye’nin tek Finans Enstitüsü’nde okuyan lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra özel ve kamu sektörüne da uygulamalı eğitim imkânı sağlayacak.

BISTLAB’in tüm donanımı Borsa İstanbul tarafından sağlandı. Borsa İstanbul verileri laboratuvardan takip edilebilecek. Laboratuvarda sermaye piyasalarına yönelik araştırmalar da yapılacak. BISTLAB’ta Borsa İstanbul uzmanları da eğitimler verecek.