Deneyimden Geleceğe: Akademik Başarı ve Hayat Becerileri (Prof. Dr. A. Korkut Tuna)

Haber Tarihi: 11.10.2017
Öğrenci odaklı eğitimi destekleyen ve öğrenci dostu olmayı önemseyen İstanbul Ticaret Üniversitesi yönetimi, “Akademik Başarı ve Hayat Becerileri” dersiyle; gerek akademik hayatlarında gerekse mezuniyet sonrası iş ve özel yaşamlarında rehber olabilmek için gençlerimizle bir araya geliyor.

Her hafta Rektör, Rektör yardımcısı, Dekan, Bölüm Başkanı ve Enstitü Müdürü hocalarımızdan biri, akademik hayatta basamakları daha hızlı ve güvenli çıkmanın; yaşam serüveninde başarılı olmanın ve güçlü kalabilmenin ipuçlarını, kendi yaşamlarından kesitler sunarak genç arkadaşlarımızla paylaşıyor.

Akademik Başarı ve Hayat Becerileri dersinin ilkinde, Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Korkut Tuna öğrencilerimizle buluştu.

Üniversitemizde bu yıl eğitime başlayan gençlere önce üniversite yapılanması ve işleyişi hakkında bilgi veren Tuna, kırk yılı aşkın bir süredir içinde bulunduğu eğitim camiasında edindiği bilgi ve deneyimleri dinleyenleriyle paylaştı. Tuna, yaşamından örneklerle desteklediği konuşmasında öğrencilere şu önerilerde bulundu: “Bilgiyi biriktirme sistemi kurmalısınız. Bunun için en etkili yol not almaktır. Yazarak not tutmak; göz, zihin, el, kulak mekanizmalarını kullanmak, demektir. Bugün hiçbir zamanda olmadığı kadar donanımlısınız, hıza ve teknolojiye sahipsiniz ama maalesef bu size bilgi biriktirmede yardımcı olmuyor. Bir kitap önerdiğimizde hemen cep telefonuyla kapağın fotoğrafını çekiyorsunuz ve o fotoğraf telefonda hapsediliyor, zihne girmiyor. Bir süre sonra size kitabın adı sorulduğunda dakikalarca telefonda o fotoğrafı arıyorsunuz. Sonuçta alanınızla ilgili bir kitap ismi bile zihne yerleşmiyor. Zihninizde kaydetmediğiniz bilgi, size kazandırmaz. Artık belli bir mesleğe yöneldiniz. Not tutmayı, bilgiyi kaydetmeyi, muhafaza etmeyi ve onu tekrar kullanmayı bilmelisiniz. Bunun için kendinize ait bir yolunuz, yönteminiz olmalı.”

Dersin ikinci bölümünde öğrencilerimizden gelen sorular çerçevesinde hocamız, “Sadece üniversitedeki bilgilerle yetinmeyin. Evden üniversiteye, üniversiteden eve giden bir öğrenci olmayın; kulüplere, sosyal sorumluluk projelerine katılın. Dünyada ve ülkemizde olup biteni takip edin, mümkün olduğu kadar çok okuyun” mesajlarını vererek dersini noktaladı.

Üniversite Ortak Dersleri Koordinatörlüğü