Anne tavsiyesini dinledi ‘’aranan’’ tasarımcı oldu

Haber Tarihi: 17.10.2016
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Elif Canberk, henüz 21 yaşında olmasına rağmen, tasarladığı mücevherlerle adını sektörde duyurmaya başladı. Mücevherat Mühendisliği Bölümü’nü annesinin tavsiyesi üzerine seçen Elif, daha şimdiden bir firmada çalışıyor, ayrıca tasarımlarını bireysel olarak da seri üretim yapılmak üzere firmalara satıyor.

Elif Canberk, 1995 doğumlu bir üniversite öğrencisi. Yani henüz 21 yaşında. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Mücevherat Mühendisliği Bölümü’nde ikinci sınıftan üçüncü sınıfa bu sene geçti.

Genç yaşına rağmen, mücevherat sektöründe adı hızla yayılıyor Elif’in. Öğrenimini tamamlamasına daha iki yıl olmasına rağmen şimdiden sektörün önemli oyuncularından olan bir firmada ‘’tasarımcı’’ olarak çalışıyor. Yani pek çok Türk veya yabancı kişinin parmaklarında onun tasarladığı takılar var şu an. Tasarımları çok beğeniliyor. Öyle ki, Elif Canberk bir yandan çalıştığı firma için tasarımlar yapıyor bir yandan da arta kalan zamanlarında hazırladığı bireysel tasarımlarını seri üretim yapılmak üzere başka firmalara da satıyor.

Anne tavsiyesi ile seçti

Elif Canberk’in mücevher tasarımcısı kariyerinin şekillendiricisi ise annesi. Lise son sınıfta, üniversitede okuyacağı bölümü seçmekte zorlanan Elif’in imdadına psikolog olan annesi yetişir. Annesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mücevherat Mühendisliği bölümünü önerir. O güne kadar mücevher tasarımı Elif’in aklının ucundan bile geçmemiştir. Ancak bölüm, ilgisini cezbeder:

‘’Annem mücevherat mühendisliğinden söz edince, neden olmasın dedim. Sonuçta beni en iyi annem bilir. Ben farkında değildim ama o bendeki cevheri görmüş. İyi ki de annemin tavsiyesini dinlemişim. Ailemle birlikte araştırdık ve karar verdik. Bugüne gelirsek; iyi ki de seçmişiz. Bölümümü, arkadaşlarımı ve akademisyenlerimizi çok seviyorum. Biz bir aile gibiyiz.’’

İkinci sınıfta çalışmaya başladı

‘’Bu bölümde okuduğum için çok mutluyum’’ diye söze devam ediyor Elif:
 ‘’Bakın işte, daha üçüncü sınıfa yeni geçtim ama çalışma düzenimi şimdiden kurdum bile. Eğitimim bir yandan sürerken bir yandan da çalışıyorum. Evet, mühendislik okuyorum ama bizim tasarım derslerimiz de var. Ben de tasarıma yöneldim. Mücevherat sektöründeki bir şirketin tasarım departmanında çalışıyorum. Çizim yapmak bana mutluluk veriyor.’’

Yeteneğini okulda keşfetti

Kariyerini her ne kadar annesinin tavsiyesi şekillendirse de kendini keşfetmesi okuduğu bölüm sayesinde olmuş Elif’in:
‘’Tasarım için kullandığımız programlar var. İnanır mısınız, daha o dersi almadan ben programı kullanmayı kendi kendime öğrenmiştim bile. Mühendis adayı olarak başladım ama bölümüm sayesinde tasarıma olan ilgimi ve becerimi fark ettim. Tasarım yeteneğimi mühendislik bilgilerimle harmanlıyorum. Çalıştığım şirketin dışında, evde de çalışmaya devam ediyorum. Ve de çok güzel işler yaptığımı düşünüyorum.’’

‘’Her şeyi öğreniyorum’’

Bölümü sayesinde değerli taş, yarı değerli taş ve her türlü madenle ilgili A’dan Z’ye her şeyi öğrendiğini anlatan Elif sözlerini, ‘’Okulda taşın topraktaki halinden mücevhere dönüşmüş haline kadar her aşamasını uygulamayla öğreniyoruz. Mezun olacağım alanda çalışmalarımı zevkle sürdüreceğime çok eminim. Her zaman yanımda olan ve beni destekleyen ailem, hocalarım ve arkadaşlarım olmasa tasarım alanındaki becerilerimi keşfedemezdim.’’