Daha okurken işlerini kurdular

Haber Tarihi: 17.10.2016
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde hukuk üçüncü sınıfta okuyan iki öğrenci, insanların hayatını kolaylaştırma fikrinden hareketle, bir internet sitesi kurdular. Site sayesinde kişilere, evlerinde yaşanan herhangi bir sorunun ya da ihtiyacın giderilmesi için bilgisayar, akıllı telefon ve internet bağlantısı yeterli oluyor.

Muhammed Talha Arslan… 1994 Haziran doğumlu. Emre İlkadlı… O da 1995 Nisan doğumlu. Bu iki gencin hayatları, 2013 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmalarıyla kesişti. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ‘’iş dünyasına yeni girişimciler kazandırma’’ misyonundan daha birinci sınıfta etkilendiler. Hukuk okumalarına rağmen, ‘’iş kurma fikri’’ ikisinin de aklının bir köşesinde yer etmişti. Muhammed Talha Arslan’ın zaten iş kurma girişimleri de olmuştu.

Emre İlkadlı, 2013-2014 akademik yıl açılışında İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın konuşmasını bir bölümünde söylediği, ‘’Büyük balık, küçük balığı yer dönemi artık bitti. Hızlı balık, yavaş balığı yer dönemi başladı” cümlelerinden çok etkilendi. Üniversitedeki ilk dersini almıştı.

İhtiyaç, fikir doğurdu

Emre, bir arkadaşıyla sohbeti sırasında evde temizlik için yardımcıya ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Arkadaşının verdiği cevap ‘’işini kurma fikrini’’ hayata geçirmesi için gerekli kıvılcımı çaktı. Arkadaşı, ‘’Ben internetten buluyorum’’ deyince insanların işini kolaylaştıracak, pek çok ihtiyaca cevap verecek bir internet sitesi kurmaya o an karar verdi. Okulda çok iyi anlaştığı, tüccar bir aileden gelen Muhammed Talha Arslan’a fikrini açtı ve ortaklık teklif etti. Talha bu fikri derhal kabul etti ve evininustasi.com için ilk adın böylece atılmış oldu.

Evle ilgili her şey

evininustasi.com, evle ilgili birçok branştaki “usta”yı bir çatı altında toplayan bir platform olarak hayata geçti. Hizmet ihtiyacı olan kişiler, internet sitesine hiçbir ücret ödemeden girip, ihtiyaç duydukları alandaki ustalara kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Üstelik de ihtiyaçlarını serbest rekabet koşullarında, fiyat teklifleri alarak en uygun fiyata yaptırabiliyorlar. Kişi ihtiyacıyla ilgili sitede talep oluşturuyor, birden fazla firma ya da kişiden o talebi gidermek üzere fiyat teklifi geliyor. Sitede firma ya da kişilerin daha önce yaptıkları işleri inceleyebiliyor ve buna göre de bir karar varıyor. Tüm bunları evinden hiç çıkmadan, sokak sokak gezmeden halledebiliyor.

Firmaların da işine geliyor

İnternet sitesi üzerinde ulaşılabilir olmak tamirat-tadilat işleriyle ilgilenen küçüklü büyüklü firmaların ve bireysel çalışan ustaların da işine geliyor.  Müşteri sayıları artıyor, serbest rekabet ortamında fiyat teklifleri verebiliyorlar. Kendilerini ve yaptıkları işleri anlatma fırsatı bulabiliyorlar. Site henüz yeni olmasına şimdiden 300 firma üye olmuş durumda.
İki genç ortağın dikkat ettiği en önemli şey ise ‘’güven’’ vermek. Bu nedenle siteye üye olmak isteyen her usta ya da firmanın referansları dikkatle inceleniyor. evininustasi.com’da kullanıcılar, aldıkları hizmet sonrası puan-yorumlama bölümüne fikirlerini yazabiliyor. Bu fikirler diğer ihtiyaç sahipleri içi,n de yol gösterici oluyor. Sitenin blog bölümünde kullanıcılara ayrıca faydalı bilgiler sunuluyor.

12 yaşında hukuk okumaya karar verdi

Daha öğrenciyken iş hayatına atılan Emre İlkadlı, milyonda bir rastlanılan bir olayla dünyaya gelir. Belinde yara vardır. Yara çok az daha aşağıda olsa, felçli doğma ihtimali çok yüksektir. ‘’Şu an yaşadığım hayat benim için bir mucize. Bana verilen bu mucize, hayatın değerini bilmem gerektiğinin bir işareti’’ diyor doğumundaki sorunu anlatırken.
İlköğretim okulunda okurken, yüzme, tiyatro, satranç gibi hobiler edinir. Küçüklükten itibaren haksızlığa gelememektedir. Hukuk okumaya karar vermesi bu özelliğinden dolayıdır:
‘’Sınıfımızda bazı sorunları olan bir arkadaşımız vardı. Bahsettiğim bu arkadaşım ve başka bir arkadaş ödevlerini yapmamıştı. Hoca sorunları olan arkadaşa kızdı ama diğerine ses etmedi. Ben de dayanamayıp “Hocam diğer arkadaş da ödevini yapmamış, niye onu da azarlamadınız” deyiverdim. “Sen avukatı mısın?” cevabını alınca gelecekte ne olacağıma karar verdim. 12 yaşındaydım ve o an hukuk okumaya karar vermiştim.’’

Tek tercihi TİCARET oldu

Üniversiteye hazırlanırken tek bir hedefi vardır Emre’nin:
‘’Aklımda aslında tek bir okul vardı. İlk dört tercihim de İstanbul Ticaret Üniversitesi’ydi. Okulumuzun İTO destekli olduğunu biliyordum. Böyle bir okulda okumanın, hem eğitim aşamasında hem de mezun olduktan sonra bana sağlayacağı katkıları biliyordum nasıl katkıları olacağını biliyordum. Okulumuzun vizyonu, misyonu bizi geliştirmeyi sağlamak, teşvik etmek yönündeydi çünkü. Mütevelli Heyet Başkanımız İbrahim Çağlar’ın okuldaki ilk günümüzde bize sıra dışı olmayı; hayatı analiz eden ve buna göre hamleler yapan gençler olmayı tavsiye etmesi, üniversitede aklıma not ettiğim ilk nasihatti. En önemli dersimi almıştım.’’